Friet van zoete aardappel

Zoete aardappel, of bataat, is eigenlijk geen aardappel maar een knolgewas. Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Midden- en Zuid-Amerika, maar het werd al lang geleden geïntroduceerd in Europa. De afgelopen jaren is de zoete aardappel gemakkelijk te verkrijgen in de Nederlandse supermarkten en groentewinkels.
 
De zoete aardappel is gezond doordat het onder andere veel vezels, vitamine B en C en vele mineralen bevat. Je kan vele kanten op met de zoete aardappel: poffen en vullen, verwerken in een salade, een (maaltijd)soep ervan maken. Verwerken in een stamppot of een ovenschotel. Of doe zoals de Amerikanen: met Thanksgiving maken ze er een ovengerecht van met bovenop een goeie laag marshmallows, misschien niet het allergezondste zoete aardappelgerecht…
 
Wat ook kan: heel gemakkelijk friet maken van zoete aardappel. In plaats van frituren leg je de zoete aardappel, van te voren gesneden in repel/frieten, op een met bakpapier beklede bakplaat (voorkoken is niet nodig, kan wel). Er mag wat olie overheen, maar probeer ook maar eens zonder, ze worden echt een beetje knapperig, ook zonder de olie. Na 20 tot 30 minuten zijn ze gaar. Hussel ze tussendoor een paar keer om, en prik er eens in om te zien of ze goed zijn.
Geroosterd hebben ze dan al een heerlijke smaak, maar je kan er naar keuze nog kruiden aan toevoegen zoals paprikapoeder of tijm. Zout kan ook, maar doe dat dan met mate.
 
Nieuws datum: 27-06-2019