Groene en zwarte thee gezond

Drink 3 koppen thee per dag
Groene en zwarte thee zijn goed voor de gezondheid: ze bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze soorten thee zijn afkomstig van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat groene en zwarte thee de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel.
 
Groene en zwarte thee kan ook een smaakje hebben zoals citroen, bosvruchten, earl grey, ceylon, Engelse melange et cetera. Op de verpakking staat of er echt thee inzit. Ook witte thee en oolong thee zijn afkomstig van de theeplant. Het is aannemelijk dat deze dezelfde gezondheidseffecten bieden, maar dit is niet onderzocht.
 
Kruidenthee is geen echte thee
Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee want deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de 3 koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. Drink gerust een kop rooibosthee, kamillethee, (verse) muntthee, gemberthee of brandnetelthee als je dit lekker vindt. Het helpt om voldoende vocht binnen te krijgen en bevat geen calorieën (als je er geen suiker of honing indoet).
 
Sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee en sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Af en toe een kopje van deze thee kan geen kwaad. Maar drink het niet te veel en niet te vaak. In venkel- en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen 
 
Nieuws datum: 04-03-2019