Diëtistenteam

 

 

 

Annelies Tolsma

Annelies haalde in 2004 het diploma Voeding & Diëtetiek bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarna werkte ze twee jaar in het ziekenhuis waar ze veel ervaring opdeed met de ziekte COPD en oncologie in relatie tot voeding. In 2006 kwam Annelies het DZS-team versterken. Zij volgde de post hbo-opleiding Diabetes & Voeding en COPD. Daarnaast is zij geschoold in het behandelen van clienten met sondevoeding in de thuissituatie.

“Het goed samenwerken met thuiszorg, (specialistische) verpleegkundige, huisartsenpraktijk en fysiotherapie is belangrijk in mijn vak. Samen een behandelplan opstellen en doelen op elkaar afstemmn, dan kom je pas ergens! Ook draai ik mee met het Gym je Fit! project i.s.m. een vakdocent beweging en de gemeente Hoorn. Een mooi project met als doel dat kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) fitter worden en goede voedingskeuzes kunnen maken." 

 

Maaike Enthoven

In 2007 nam Maaike haar hbo-diploma Voeding & Diëtetiek in ontvangst met als afstudeerrichting ‘eetstoornissen bij obesitas’. Hierna volgde zij de opleiding ‘Sports Nutrition’ van het IOC. Maaike werkt momenteel als sportdiëtist bij Spring en zij is Partner van Olympisch Netwerk Noord-Holland en lid van Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN).

“Het werk als diëtist geeft mij enorm veel energie wanneer ik het gevoel heb samen te werken met de cliënt. Zo sluiten de adviezen beter aan op de situatie van de cliënt. Met het IOC diploma Sports Nutrition heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen in mijn passie voor sportvoeding. Met het geven van goede adviezen kan ik (top)sporters helpen sterker, sneller en zelfverzekerder te worden, waardoor de prestaties verbeteren. De juiste voeding rondom een wedstrijd kan echt het verschil maken tussen zilver en goud.” 

 

Ilse Lodewijk

In 2009 studeerd Ilse af bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. Zij deed dit door een adviesrapport te schrijven ter verbetering van de diabeteszorg aan de Turkse en Marokkaanse diabetes type 2 patiënt. Naast haar werk bij het DZS werkt Ilse bij het Spring diëtistenteam waar zij zich onder andere bezig houdt met eetstoornissen.

“Elke hulpvraag is anders. Ieder mens is anders. Er is geen één aanpak zomaar voor iedereen geschikt. Juist daarom is het zo belangrijk en ook heel leuk om samen op zoek te gaan naar wat werkt. Of het nou gaat om afvallen, aankomen, een eetstoornis of diabetes. Mensen komen individueel bij mij maar ook bijvoorbeeld voor groepsbegeleiding. Daarbij is het belangrijk dat je rust en vertrouwen uitstraalt, zodat mensen niet alleen hun eigen verhaal kunnen doen, maar ook luisteren naar de verhalen van anderen. Het is heel interessant om te zien hoe er dynamiek in een groep ontstaat en hoe dit bijdraagt aan het behalen van de doelen van de groepsleden. De deelnemers motiveren elkaar. Dat is prachtig om te zien.”Janneke van der Wielen

Na het behalen van het diploma Voeding & Diëtetiek in 2002 vond Janneke direct tijdelijk werk op haar stageplaats in het Zaans Medisch Centrum. Hierna werkte ze bij Evean Thuiszorg en later deels voor Omring en het DZS. Sinds 2006 werkt ze volledig voor het DZS. Zeventig procent als diëtist en dertig procent als huisartsenondersteuner.

“Het leuke aan het diëtistenvak is dat je de focus ligt op de mogelijkheden van de cliënt en niet op de beperkingen. Wat mag wel in plaats van wat mag niet. Daarbij ondersteun je de cliënt zowel op mentaal als praktisch gebied. Het geeft een enorme kick als je ziet dat iemands zijn leefgewoonten verandert en resultaat behaalt. Je ziet het zelfvertrouwen van je cliënt dan gewoon groeien. En daar krijgen we beiden weer nieuwe energie van!”Esther Evenboer

Esther is al sinds 2001 in het bezit van het diploma Voeding & Diëtetiek. Een waardevol papiertje dat haar direct een baan bezorgde bij het DZS, dat toen nog gecombineerd was met de thuiszorg. Daarnaast ging Esther als diëtist aan de slag in Heliomare waar ze veel kennis en ervaring opdeed met brandwond- en CVA patiënten. Sinds 2005 werkt ze volledig voor het DZS.

“Naast algemene diëtetiek heb ik mij verdiept in voedselallergie, nierproblematiek en inmiddels ben ik ook opgeleid tot kinderdiëtist. Als diëtist heb je een groot inlevingsgevoel nodig, zodat je je goed kan aanpassen op de beleving en het niveau van de cliënt. Het is mooi om iemand te mogen motiveren om een bepaald doel te halen. Humor, reflectie en respect zijn daarbij belangrijk. Maar ook de ruimte om de cliënt zelf met een oplossing te laten komen. Het is altijd weer een feestje om te zien dat veranderingen in het voedingspatroon er voor kunnen zorgen dat iemand veel lekkerder in zijn vel zit.”Mariëlle de Groot

Na de hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek is Mariëlle in 2003 afgestudeerd in de Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hierna startte ze als diëtist bij de thuiszorg en bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. In 2013 heeft Mariëlle de opleiding Kindervoeding en kinderdiëtetiek gedaan. Daarnaast heeft Mariëlle zich verdiept in FODMAP. De rijke ervaring die ze in die elf jaar heeft opgedaan, zet ze dagelijks weer in om mensen optimaal te begeleiden.

“Elke cliënt en elke situatie is anders. Hierdoor blijft het voor mij een uitdaging om mensen een advies op maat te geven. Het geeft een goed gevoel wanneer ik iemand kan helpen een oplossing te vinden en te ondersteunen bij het bereiken van zijn of haar doel.  Daarnaast maakt de combinatie van voeding, communicatie en medische en psychologische aspecten het werk dynamisch.”Sonja Kaloudis

Na haar stage in het Waterlandziekenhuis te Purmerend behaalde Sonja in 2009 haar diploma Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heeft zij onder meer gewerkt bij het Medisch Centrum Alkmaar en het DZS. Sinds 2013 is Sonja vast in dienst bij het DZS en Diëtistenteam Spring.

‘Het werk als diëtist is nooit voorspelbaar. Iedereen is anders en heeft andere behoeften en wensen. Ik kijk daar samen met de cliënt naar en gebruik afwisselend ernst én humor om het gewenste doel te bereiken. Doordat iedereen verschillend is, zijn ook de adviezen niet hetzelfde. Een blij gezicht bij een goed resultaat of het motiveren door te zetten wanneer het even wat minder gaat zijn de momenten waaruit ik voldoening haal.’

 

Sonja Kaloudis

Annemiek de Vries

Annemiek is in haar laatste studiejaar bij diëtistenteam Spring en het DZS gestart met haar stage en heeft daarna ook haar afstudeeropdracht hier afgerond. Sinds 2013 is Annemiek in dienst en versterkt ze ons team. Eerder tijdens haar opleiding is zij stagiaire geweest in het AMC.

‘Als diëtist adviseer en motiveer je je cliënt, het gaat hierbij ook om een samenwerking met elkaar en dat spreekt mij erg aan. Doordat ieder persoon anders is en je daar als diëtist altijd rekening mee houdt, is het werk erg afwisselend. Het zijn vaak genoeg maar kleine dingen waarbij ik kan helpen of kleine stappen die een cliënt kan zetten in het veranderen van voeding en leefstijl, maar om hierin begeleiding te geven of een steun te zijn is het mooiste onderdeel van het diëtistenvak!’

 

Annemiek de Vries

Annemarie Waal

Annemarie is in 2010 afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. In de twee jaar daarna combineerde zij het werk als diëtist bij revalidatiecentrum Heliomare en bij Diëtheek met een masteropleiding voeding en gezondheid in Wageningen. Op deze manier kreeg ze nog meer kennis over de wetenschappelijke achtergrond van de adviezen die in praktijk gegeven worden.

‘In 2012 vond ik de ideale combinatie van banen voor mij: ik kon bij Diëtistenteam Spring en het DZS aan de slag als diëtist én als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Theorie en praktijk combineren past heel goed bij mij. Ik vind het leuk om mijn interesse in gezonde voeding en koken over te brengen.’

   

Daniëlle Appelman

Daniëlle Appelman is in 1994 afgestudeerd als diëtist. Na haar opleiding Voeding & Diëtetiek heeft zij ook de opleiding sportdiëtetiek gedaan. In december 2012 is Daniëlle gestart bij diëtistenteam Spring en het DZS. Zij doet dit naast haar werkzaamheden als diëtist bij een kinderpsychiatrisch ziekenhuis en bij een thuiszorgorganisatie VIVA! Zorggroep. Vanaf september 2014 begeleidt zij in samenwerking met de GGZ Noord-Holland Noord jongeren tot 18 jaar met eetstoornissen.

‘De afwisseling maakt het werk uitdagend en zeer afwisselend. De omgang met verschillende cliëntengroepen is het leukste wat er is. Een jongere met een eetstoornis vraagt een totaal andere benadering dan een cliënt met bijvoorbeeld darmproblematiek. In de praktijk merk ik dat cliënten eigenlijk niet meer zo goed weten wat goed voor ze is. Terug naar de basis met puur, lekker en met aandacht eten zijn belangrijke peilers in de begeleiding. Ook motiveren tot meer beweging, komt zeker ter sprake in de gesprekken.’

 

Daniëlle van Stralen

Na het behalen van het diploma Voeding & Diëtetiek in 2007 is Daniëlle vijf jaar werkzaam geweest in een zelfstandige diëtistenpraktijk. Hier deed zij ervaring op met verschillende aandoeningen, zoals overgewicht, darmklachten en de begeleiding van kinderen. Van 2011 tot en met 2013 is zij regiobestuurslid geweest bij de ‘Nederlandse Vereniging van Diëtisten’. Sinds 2012 gebruikt zij haar kennis en ervaring als diëtist bij Diëtistenteam Spring en Diabetes Zorgsysteem West-Friesland.

“De diëtist is er niet alleen om hulp te bieden bij afvallen, zoals vaak wordt gedacht. Het is een veelzijdig en gevarieerd beroep want voeding speelt een belangrijke rol bij verschillende aandoeningen. Met welke reden de cliënt ook bij mij komt: het gaat erom dat je je goed voelt en je leefstijl blijvend aan kunt passen. Als je lang genoeg volhoudt gaat iemand zich steeds beter voelen bij zijn nieuwe leefstijl en het doet me goed om dat samen met de cliënt te kunnen bereiken.”

 

Daniëlle van Stralen

Denise Rotteveel

In 2016 is Denise afgestudeerd als dietist aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar eindstage heeft zij gedaan bij Ketenzorg West-Friesland. Zij is daar blijven werken en zich ook meteen gaan inzetten voor Dietistenteam Spring. Hiernaast werkt Denise in een zelfstandige dietistenpraktijk.

"Van jongs af aan wist ik al dat ik dietist wilde worden. Het mooiste aan het vak is voor mij dat je mensen kan helpen. De hulpvraag van de clienten kan enorm varieren, dit vraagt om maatwerk en zorgt op iedere dag weer voor een nieuwe uitdaging. Samen met de client ga ik op zoek naar passende oplossingen. Dit doe ik op individuele basis en daarnaast doe ik de groepsbegeleiding. De gezelligheid in zo'n groep en daarnaast zien dat mensen elkaar verder kunnen helpen vind ik mooi om mee te maken."

 

Jelle de Haas

Jelle is sind 2015 diëtist bij Dietistenteam Spring. Hij studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam en voor zijn afstuderen liep hij in 2014 stage bij de dietisten van Spring en Ketenzorg West-Friesland. Hij voelde zich al snel op zijn plek in ons veelzijdige team. Jelle is een 'all round' dietist. Tevens coordineert hij de huisbezoeken.

'Voeding is een groot onderdeel van ons leven, we hebben er dagelijks mee te maken. Voeding en het effect van voeding op ons lichaam vind ik zeer interessant. Voedingsadviezen geven is maatwerk. Ieder persoon is anders en heeft zo zijn of haar eigen wensen en behoeften. Het is daarom van belang om samen met de client naar de mogelijkheden te kijken. De variatie die een baan als dietist mij biedt brengt mij veel plezier.'

 

 

Al onze diëtisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).